Vitamina B9 (Acid folic)
Datorită importanței acidului folic ca factor de prevenire a unor maladii congenitale precum și a rolului său biochimic complex, numeroase țări au impus suplimentarea cu 0,86-2,8 mg acid folic/kg a alimentelor pe bază de cereale.
Acidul folic participă la reglarea multor procese metabolice, are un rol important în sinteza hemoglobinei, în procesul de diviziune celulară.
Este recomandat în cazul unui aport scăzut, cauzat de o alimentație dezechilibrată și a unei absorbții necorespunzătoare, factori care cauzează carență. Carența este întâlnită predominant la alcoolici și la persoanele care suferă de ciroză alcoolică, la femeile însărcinate, la prematuri, nou-născuți, la persoanele cu hipertiroidie.
De asemenea, se mai recomandă în: anemia megaloblastică, anemie caracterizată prin colorație palid-gălbuie a tegumentelor, anorexie, angina pectorală, insuficiență cardiacă, tulburări psihice. Carența mai poate fi cauzată și de unele medicamente folosite pentru tratarea cancerului, epilepsiei sau poliartritei reumatoide. Alte boli care pot determina carența sunt: boala Crohn, boala celiacă sau afecțiunile renale.